Skogsstyrelsen

Skadedjurs-bekämpning från rymden med AI

Att använda teknologi för en mer hållbar framtid

För att bekämpa granbarkborren behöver du identifiera angripna granträd i ett tidigt skede. Tillsammans med Combitech har Skogsstyrelsen tagit upp kampen – från rymden – med hjälp av AI.

Svenska skogsägare har de senaste åren fått en liten men tuff motståndare. Granbarkborren är endast fyra millimeter lång, men har sedan 2018 dödat över 30 miljoner skogskubikmeter gran. Den orsakar enorm ekonomisk skada och förstör skogen, som är en nyckel för klimatomställningen. Träden bidrar med förnyelsebara råvaror och agerar naturliga kolsänkor. De accelererande klimatförändringarna har gjort situationen värre: varmare temperaturer gör att granbarkborrarna hinner föröka sig fler gånger per säsong, och angripa fler träd.

För att bekämpa den här pyttelilla sabotören måste man hitta sätt att identifiera angripna granar i ett tidigt skede. Tillsammans med Combitech har Skogsstyrelsen tagit upp kampen med granbarkborren från rymden – med hjälp av AI.

Att bekämpa något så analogt som en skalbagge, från rymden med hjälp av AI, känns väldigt speciellt. Det här är ett bra exempel på hur teknik verkligen kan göra skillnad och bidra till ett bättre samhälle.

Christoffer Brax, AI Systems Architect

Parningsområden är avgörande

Parningsritualen för granbarkborren är en komplicerad historia, för att uttrycka det milt. Den äger rum i flera stadier och pågår i veckor. Till slut kommer skalbaggen och dess larver ha gnagt bort barken från granen, vilket lämnar trädet så skadat att det har svårt att återhämta sig och säljs som ved i stället för att användas på ett bättre sätt.

Men, granbarkborren har en svaghet – den är förutsägbar! Den återvänder till samma områden för att para sig. Genom att studera flygfoton går det att identifiera vilka träd som har angripits tidigare år. Men dessa foton tas bara vartannat år, vilket gör det svårt att peka ut drabbade träd i tid. I stället söks hjälp från rymden. Genom att undersöka infraröda och synliga våglängder i satellitbilder går det att identifiera områden som angripits av granbarkborrar så ofta som var tredje dag. Dock är upplösningen för låg för att kunna identifiera enskilda träd.

Det är här AI och Combitech kommer in i bilden.

Jag är kunnig inom AI, men inte inom alla områden där man kan tillämpa AI. Jag har lärt mig så mycket om skogen och granbarkborrar under detta projekt. Det är väldigt lärorikt att samarbeta med experter som har kunskaper som skiljer sig helt från min kompetens. Tillsammans kan vi bygga något större än vad vi hade kunnat åstadkomma individuellt.

Christoffer Brax, AI Systems Architect

Nu kan skador upptäckas i tid

Genom att tillämpa förändringsanalys, där bilder från olika datum jämförs, kan träd med låg klorofyllhalt identifieras. Med hjälp av detta kan Skogsstyrelsen och skogsägare upptäcka skadade trädgrupper i tid och vidta åtgärder för att förhindra att närliggande träd påverkas.

Det krävdes modern AI-teknik och hjälp från rymden, men det verkar som att granbarkborren till slut fått en värdig motståndare.

Detta är ett mycket utmanande projekt, sett från ett rent teknologiskt perspektiv. Det känns fantastiskt att få använda mina färdigheter för något som har en så tydlig nytta, inte bara för mig och samhället i stort, men för hela planeten.

Christoffer Brax, AI Systems Architect

Anders Svensson

Head of Sales

anders.svensson2@combitech.com

+46 (0) 734 46 59 79