AWOS

Kritisk väderdata för att kunna landa och lyfta säkert

Säkert och effektivt dela kritiska väderdata

Med data från flera sensorer måste denna kritiska information samlas in, utvärderas och ständigt uppdateras. AWOS samlar in, bearbetar och lagrar väderdata, och omvandlar den till observationer i enlighet med internationella regler.

Det här är din kapten som talar. Vädret på vår destination rapporteras vara klart med en sikt på över tio kilometer, lätt vind från nordost, lätt nederbörd och 12 grader varmt.

 

Tusentals flygplan lyfter och landar varje dag, i ett välorganiserat system där säkerhet är av högsta prioritet. Det är avgörande att piloter och flygledare får exakt information om väderförhållanden, vare sig det är soligt eller om oväder närmar sig.

Flygplatsen är ett hem för en mängd sensorer som mäter temperatur, vind, luftfuktighet, sikt och inte minst lufttrycket som styr flygplanets höjdmätare. All denna information måste sammanställas, utvärderas och ständigt uppdateras – annars är den värdelös.

Det är här som Combitech kommer in i bilden.

Utan lufttrycksdata från AWOS vet piloter inte hur långt de befinner sig från marken, vilket gör landningen osäker, för att inte tala om farlig.
Per Råhnängen, Head of ATM Services, Air Traffic Management, Combitech
Med AWOS får flygplatser en prisvärd och flexibel systemlösning som möjliggör delning av data med intressenter även utanför flygplatsen. Med nästan fullständigt automatiserad insamling och presentation av väderdata underlättas arbetet avsevärt för meteorologer och trafikledare i flygtornet.
Christian Raspotnig, Systemansvarig flygtorn, Avinor, Norge

AWOS mjukvara hanterar alla typer av väder 

AWOS (Automatic Weather Observation System) är ett helautomatiserat system för väderobservationer på flygfält som tillhandahåller information till piloter och flygtrafikledning. Systemkraven är höga då de måste finnas tillgängliga dygnet runt, hela året. Sedan vårt långtgående arbete med AWOS startade har vi tillhandahållit mjukvara som uppfyller alla de omfattande behov som ställs av flygfält världen över.

Mjukvaran samlar in, bearbetar och lagrar väderdata, som i sin tur omvandlas till väderobservationer i enlighet med internationella regler. Mjukvaran är i drift på Swedavias åtta största flygplatser och på över 80 regionala flygplatser i Sverige, Norge och Tyskland.

För trettiofem år sedan arbetade jag som väderobservatör på militära flygfält i Sverige. På den tiden utfördes mätningar manuellt. Det är fascinerande att se hur saker har utvecklats till den punkt där allt nu är helt automatiserat och säkrare.
Per Råhnängen, Head of ATM Services, Air Traffic Management, Combitech

Tillsammans formar vi ett smartare samhälle 

Digitalisering och cybersäkerhet finns i vårt DNA. Vi vet att smart digitalisering kräver mod, men också eftertanke. Våra tvärfunktionella team kombinerar sin expertkunskap inom säker digital transformation med sin långa erfarenhet från att arbeta med en mängd olika sektorer och branscher utöver flygindustrin, såsom försvaret, telekommunikation, logistik, gruvdrift och hållbarhet.

AWOS handlar om samarbete - att skapa en säker, tillförlitlig och skalbar plattform som vinner förtroendet hos alla inblandade.

På detta sätt bidrar vi till att forma ett smartare och mer motståndskraftigt samhälle.

Annelie Gerborn

Head of Sales

annelie.gerborn@combitech.com

+46 (0) 734 18 30 93