Combitech accelererar utvecklingen mot ett smart och motståndskraftigt samhälle. Att bygga totalförsvarsförmåga, för att skydda vår vardag, är en uppgift som brådskar. Försvarsindustrin är en samhällssektor som är van att snabbt anpassa sig efter händelser i omvärlden. Det avspeglar sig i Combitechs kvartalsrapport, där försvarssegmentet under årets andra kvartal visar tillväxt, både inom försvarsindustrin och den svenska och den finska försvarsmakten. Det svenska civila försvaret accelererar inte lika snabbt, och en del av det kan förklaras med att det finns en stor osäkerhet i hur näringslivet ska bidra. Det framkommer bland annat i Totalförsvarsrapporten, en undersökning bland svenska företag, som Combitech publicerade under kvartalet.
– Samhället behöver planera för och bygga både civil och militär motståndskraft, för att avskräcka hotaktörer och minska vår sårbarhet. Försvarsindustrin är van att ställa om genom både innovation och ny teknik - en förmåga och erfarenhet att dra nytta av även i det civila försvaret. Därför ser jag det som ytterst viktigt att näringslivet involveras än mer och att vi ökar samverkan mellan privat- och offentlig sektor både lokalt, regionalt och nationellt, säger Jessica Öberg, vd Combitech.
Viktiga händelser under perioden april-juni 2024:
- Flera utökade åtaganden hos Försvarsmakten (FM) och Försvarets materielverk
(FMV):Tekniskt stöd Markradar, Försvarsmakten. Uppdraget syftar till att bibehålla den tekniska livslängden på komponenter i systemet, 120 MSEK fram till 2027-04-15.
Ramavtal ISD (Information Security Declaration) och ackreditering, takvolym 200 000h, upp till 7 år (med optioner). - Vunnet ramavtal med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) inom området "Konsulttjänster, informations- och cybersäkerhet".
- Managementkonsultavtal med Sinfra (inköpscentral för kommuner, regioner och kommunala bolag), totalt uppskattat värde till 250 miljoner kronor och ett tak på 300 miljoner fördelat på max fyra år. Avtalet syftar till att utveckla, effektivisera och förbättra Sinfras medlemmars verksamheter.
- Uppdrag inom cybersäkerhetsområdet och en ny kund till Combitechs Security Operation Center (SOC).
- För andra året i rad släpptes Totalförsvarsrapporten i maj, som görs av Demoskop på uppdrag av Combitech, och som visar att svenska företag fortfarande inte har tillräcklig beredskap för kris eller krig. Rapporten visar att beredskapsarbetet går i rätt riktning men att det går för långsamt.
- Ytterligare förstärkning av Combitechs erbjudande med egen expertkompetens baserad i Hyderabad, Indien. Verksamhetens fokus är inom områden såsom mekanisk design, stressanalys, inbyggda realtidssystem, mjukvaruutveckling, produktionsteknik och tekniska publikationer.
- För att möta en växande efterfrågan inom försvarsområdet och industrisegmentet fokuserar Combitech verksamheten till Sverige och Finland. Som en konsekvens av den nya strategiska inriktningen förvärvades den norska verksamheten, Combitech AS, med ett 20-tal anställda, av Telenor Cyberdefence i början av juli.
Nyckeltal för april-juni 2024
(jämförelsetal Q2 2023 inom parentes)
Omsättning: 1 082 MSEK (1 023 MSEK)
Rörelsemarginal: 8,6% (7,3%)
Operativt kassaflöde: 112 MSEK (–47 MSEK)
Antal medarbetare i slutet av andra kvartalet: 2382 (2239)
För ytterligare information kontakta:
Ulrica Matsers, kommunikations- och marknadschef, Combitech
Tel: 0734-46 00 70, E-post: ulrica.matsers@combitech.com
Merton Kaplan, IR-ansvarig, Saab
Tel: 0734-18 20 71, E-post: merton.kaplan@saabgroup.com