Fannie Svan, 36-årig mjukvaruutvecklare på Combitech, gillar att vara kreativ och lösa problem. Sedan ett par år jobbar hon som konsult tillsammans med Östgötatrafiken, kollektivtrafiken i Östergötland, där hon hjälper deras BI-team med strukturering, visualisering och analys av data. Alla bussar inom Östgötatrafiken har GPS:er och samlar in mängder av data, som sedan analyseras för att utveckla verksamheten och göra kollektivtrafiken ännu mer säker, smidig och hållbar.
Hållbarhet är det vi har i fokus, och jag bidrar till att Östgötatrafiken ska kunna förbättra busstrafiken på olika sätt. Dels genom att optimera själva trafiken, dels genom att förbättra säkerhet och förutsägbarhet, berättar hon.
En karriär med avstamp i dataspelsutveckling
Fannie är en kreativ person. När hon var yngre tänkte hon att hon nog skulle jobba med textil eller konst, hon gillade ju den kreativa processen. Men när hon testade programmering på gymnasiet insåg hon att här fanns det också kreativa utmaningar.
Man behöver inte tycka om datorer för att vara en bra programmerare. Jag började förstå att den kreativa processen är liknande, men med kod som verktyg, säger Fannie med ett leende.
Samtidigt måste man ha intresse för logiskt tänkande och gärna lite matte, hur man kan ta sig till ett givet mål. Till skillnad från när Fannie började studera programmering finns det mycket bättre verktyg idag och tillgång till mycket mer kunskap online. Många förstår inte vilket kreativt och stimulerande yrke det är att vara mjukvaruutvecklare, menar Fannie.
Kastas ständigt in i nya saker
År 2007 flyttade Fannie till Skövde för att plugga dataspelsutveckling, och därefter fick hon sommarjobb på Saab. Hon började med att arbeta med utveckling av simulatorer till radarsystem, vilket inte är så långt ifrån spelprogrammering. Idag har hon jobbat inom Saab-koncernen och Combitech i 12 år.
Sedan har jag helt enkelt blivit kvar! Och det är ju för att jobbet är så varierat, i det här yrket kan man utvecklas precis hur mycket som helst, eftersom man kastas in i nya saker. Cirka 30-40 procent av min arbetstid går till att förstå ett problem, 30 procent av tiden går till att söka kunskap om hur man ska lösa det – och återstående 30 procent handlar om att faktiskt göra det. Varenda dag innebär att kolla in och lära sig nya saker, säger Fannie.
Tydligt fokus på människan
Oftast jobbar Fannie på Combitechs kontor i Skövde, men samarbetar också med människor i andra delar av Sverige.
Just det sociala är en stark anledning till att jag blivit kvar så pass länge. Jag trivs med att ha människor omkring mig på kontoret här och samtidigt ha kollegor över hela landet. Och på Combitech finns ett sådant tydligt fokus på människan och personen, att uppdraget ska passa och att det ska finnas en fungerande balans mellan arbete och fritid.