Vi stöttar samhällsviktiga aktörer
Sverige och världen står i en pandemi och samhället kraftsamlar. Combitech bidrar på flera sätt i hanteringen av krisen. På den här sidan delar vi med oss av några uppdragsexempel från våren 2020.
Sverige och världen står i en pandemi och samhället kraftsamlar. Combitech bidrar på flera sätt i hanteringen av krisen. På den här sidan delar vi med oss av några uppdragsexempel från våren 2020.
Krisinformation.se är en webbplats som drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Här publiceras information från myndigheter och andra ansvariga i samband med en kris eller allvarlig händelse.
Uppdraget omfattar de webbsidor om coronapandemin som är på andra språk än svenska och engelska. Förutom teckenspråk och lättläst svenska servar krisinformation.se samhället med en omfattande mängd information rörande Corona och Covid-19 på arabiska, farsi, somaliska, tigrinja och turkiska. Totalt länkas det till coronarelaterad myndighetsinformation på omkring 30 olika språk.
Arbetet innebär dels att se till att alla nyheter och nya informationstexter översätts med hjälp av upphandlade leverantörer till MSB. Och dels att publicera informationen och utveckla de olika webbsidorna. Förutom det blir det mycket research för att säkerställa att krisinformation.se länkar till all tillgänglig och relevant information på andra språk än svenska och engelska.
- Det är ett stort jobb att hålla reda på vilken information som döljer sig bakom bokstäver man aldrig annars kommer i kontakt med. Därför arbetar jag med ett kodningssystem för texterna och håller noga koll på vad som står var, berättar Charlotta Eneving, senior konsult inom kriskommunikation.
Varför är information på andra språk än svenska viktiga i pandemin?
- En ny smitta som denna innebär en ständig och massiv ström av ny information. Spridning av korrekt och begriplig information är en grundsten för att hindra spridning av smitta eftersom risken annars är stor för spridning av rykten eller felaktig information. Personer med andra modersmål än svenska är en av de grupper som blivit sårbara i den här pandemin, delvis på grund av svårigheter med informationsspridning. Här har krisinformation.se en mycket viktig roll som ambassadör för myndighetsgemensam och validerad information.
Hur känns det att bidra i den här svåra samhällssituationen?
- Det är ett privilegium att kunna hjälpa till när och där det behövs. Min förhoppning är att det system och den metod jag nu är en del av att bygga upp för språksidor vid en särskild händelse kommer att kunna nyttjas även vid framtida kriser.
Du når Charlotta på e-post charlotta.eneving(at)combitech.se och telefon 010-216 04 07.
Uppdraget är består i att utvärdera Växjö kommuns hantering av coronapandemin. En utvärdering en källa till lärande och utveckling. Syftet är att lyfta både styrkor och brister. En utvärdering av god kvalitet i form av analys och slutsatser gör det möjligt nyttja erfarenheterna från en kris till positiv utveckling och stärka förmåga inom och mellan olika organisationer och krishanteringssystemet i stort.
Utvärderingen omfattar kommunens förmågor kopplat till uppstart, ledning, samverkan, bemanning och uthållighet samt kommunikation under januari till augusti 2020. Fokus ligger även på möjligheter för utveckling av kommunens krishanterings- och pandemiplaner. Resultatet ger viktiga ingångsvärden för den pågående planeringen av höjd beredskap.
Hur går ni tillväga för att utvärdera mitt under brinnande krishantering?
- Framför allt pratar vi med medarbetare på olika nivåer och poster som är med och hanterar den pågående pandemin. Vi deltar också på kommunens olika krisledningsmöten och studerar dokumentation som hör till krisledningsarbetet. Vi försöker enligt ”flugor på väggen-principen” balansera iakttagelser med samtal för att i minsta möjliga mån störa hanteringen, säger Towe Lindqwister, senior konsult inom krisberedskap.
På detta vis samlar Combitech in viktiga iakttagelser, erfarenheter och reflektioner kopplat till hanteringen. Förutom att observera bidrar konsulterna med förbättringsförslag både för pågående och framtida krishanteringsarbete.
Du når Towe på e-post towe.lindqwister(at)combitech.se och telefon 0470-426 36.
Varför ta in extern hjälp för utvärdering?
- Rollen som utvärderare ställer stora krav på professionalitet för att göra opartiska bedömningar. Att utvärdera sig själv och sin egen organisation eller verksamhet är svårt ur många aspekter. En extern part har på ett annat sätt förmåga att se saker objektivt och ur olika perspektiv, berättar Fredrik Revelj, senior konsult inom krisberedskap.
Du når Fredrik på e-post fredrik.revelj(at)combitech.se och telefon 0470-425 67.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) hanterar utmaningarna med Covid-19-pandemin i en särskild insatsorganisation. En funktion inom denna organisation är Nationell inriktning. De arbetar bland annat med att lösa ut frågor som inte har en tydlig ansvarig aktör, det vill säga frågor som riskerar att hamna mellan stolarna.
Uppdraget innebär att bemanna funktionen Nationell inriktning. Arbetsuppgifterna omfattar identifiering av problem, analys och samverkan med samhällsaktörer och näringsliv i syfte att finna lösningar på samhällsproblem inom ramen för pandemihanteringen.
Vilka uppgifter har du fått vara med och lösa så här långt?
- Under denna tid har jag bland annat arbetat med det kanske mest ansvarsfulla uppdraget jag någonsin haft - hanteringen av avlidna. När vi fick frågan var läget ganska akut men efter några veckor och mycket arbete kunde vi med trygghet lämna över frågan till andra aktörer, berättar Nils Löwegren, senior konsult inom krisberedskap.
Resursförsörjning är ett ämne som tagit upp stor del av tiden.
- Jag arbetar med att ta fram en nationell förmåga till att på förhand, innan det blir resursbrist, tillse att vi som land har det som behövs för att få samhället att fungera så normalt som möjligt. Det har handlat mycket om skyddsutrustning men vi tittar också framåt på resurser inom områden som ännu inte drabbats av det globala läget. Detta för att undvika att hamna i nya bristsituationer framöver.
Hur känns det att bidra i den här svåra samhällssituationen?
- Som krisberedskapskonsult känns det självklart och mycket givande att få vara med och bidra. Jag känner mig stolt över att få arbeta med väldigt duktiga medarbetare här på MSB och det är fantastiskt fint att se hur människor, med efterfrågad kompetens, snabbt kommer in i organisationen.
Du når Nils på e-post nils.lowegren(at)combitech.se och telefon 010-215 45 33.
Att på uppdrag av Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sida producera en snabbguide för krisledning med stabsstöd. Webinarerna är anpassade för länder som saknar förberedelser på lokal samhällsnivå för att hantera Covid19.
Varför erbjuder Sverige kunskap inom krisledning och kriskommunikation till andra länder?
- Sverige har en stark och kunskapsstyrd offentlig förvaltning. Den är huvudsakligen självständig på lokal nivå och mer resilient än de mer centraliserade och politiskt följsamma varianterna i många andra länder. Sverige har också utvecklat sin krisberedskap på den lokala nivån under mer än 20 år. Därför har vår förmåga ett stort försprång i jämförelse med många andra länder, berättar Towe Lindqwister och Johanna Cederström, seniora konsulter inom krisberedskap.
Hur känns det att bidra i den här svåra samhällssituationen?
- Det är ett väldigt belönande arbetsklimat, både i vardag och kris. Vi gör skillnad. Vem kan önska sig mer?, säger Johanna Cederström.
- Under Covid19-pandemin växer behovet av vår expertis. I Sverige ser vi till och med nya folkhjältar växa fram ur myndighetsroller. Det är en glädje att få kommunicera med och stötta en kunskapsorienterad befolkning, säger Towe Lindqwister.
Du når Towe på e-post towe.lindqwister(at)combitech.se och telefon 0470-426 36. Du når Johanna på e-post johanna.cederstrom(at)combitech.se och telefon 010-216 00 81.
WIS (webbaserat informationssystem) är en portal som underlättar för aktörer att dela information före, under och efter samhällsstörningar. Inblandade aktörer använder systemet för att dela information, samordna insatser och skapa sig en helhetsbild av läget, en samlad lägesbild. Användningen och antalet inloggningar i WIS är högre än någonsin under denna pandemi.
För att stötta användarna i WIS, ge råd och besvara frågor erbjuder Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) extra stöd utöver ordinarie supportfunktion. Erbjudandet omfattar schemalagda webbinarier om WIS, med fokus på efterfrågade ämnen samt rådgivning med en WIS-expert via Skype. Combitechs uppgift är att hålla i dessa webbinarier och finnas tillgänglig som expert för mer komplexa frågeställningar.
Hur skiljer sig ditt arbete under krisen jämför med annars?
- Vi är ofta med i utbildnings-, övnings- och planeringsfasen för våra kunder som är viktiga aktörer i krisberedskaps-Sverige. Att nu kunna hjälpa till och göra skillnad i ett skarpt läge känns riktigt bra, säger Helena Wulff, senior rådgivare inom krisberedskap.
Du når Helena på e-post helena.wulff(at)combitech.se och telefon 070-220 19 69.
Att stödja Trafikverket genom att samordna offentliga och privata aktörer inom transportområdet i hanteringen av konsekvenserna av pandemin. Konkret innebär det att stötta inför, under och efter de samverkansmöten som hålls två gånger i veckan inom TP SAMS.
TP SAMS är ett forum för privat-offentlig samverkan i transportsektorn där branschorganisationer, företag och myndigheter ingår. I uppdraget ingår bland annat förbereda mötena och sammanställa lägesinformation från de cirka 15 aktörer som deltar. I april planeras en workshop om potentiella konsekvenser för transportsektorn om regeringen framöver fattar beslut om att en eller flera regioner ska stängas av och isoleras på liknande sätt som man i Finland tidigare höll Helsingforsområdet avstängt.
Därför är privata aktörer i transportsektorn viktig för ett fungerande samhälle
- Utan transporter stannar Sverige. Privata aktörer utför en stor del av den samhällsviktiga verksamhet som bedrivs inom sektorn. Detta gäller både passagerartrafik och godstransporter. Människor behöver kunna resa till sina arbeten exempelvis inom vården, livsmedelsindustrin eller kommunala förvaltningar som ansvarar för dricksvatten, avfallshantering och färdtjänst för äldre och sjuktransporter. På samma sätt behöver sjukvårdsmateriel, insatsvaror till industrin och kemikalier som behövs för att säkerställa rent dricksvatten transporteras. I princip all samhällsviktig verksamhet är alltså beroende av fungerande transporter, berättar Kajsa Helmbring, senior rådgivare inom krisberedskap.
Hur påverkas transportsektorn av pandemin?
- Inom stora delar av transportbranscherna är den pågående pandemin ett dråpslag. De nödvändiga restriktioner och rekommendationer som beslutats kring resor påverkar aktörerna i transportsektorn direkt. Redan har många förtag försatts i konkurs eller är under rekonstruktion. Kraftigast har påverkan hittills varit på flygbolag men även taxinäringen är mycket hårt drabbad liksom bussföretag. Framförallt gäller det de som inte är offentligt upphandlade i kollektivtrafiken utan kör beställningstrafik som till exempel turistresor.
Inledningsvis klarade sig vissa delar av åkerinäringen ganska bra men i takt med att större industrier stoppar sin produktion minskar också efterfrågan på transporter. Andra delar av transportnäringen är mindre påverkad såsom livsmedelsbranschen.
Hur känns det att bidra i den här svåra samhällssituationen?
- Det känns jättebra att få bidra med något. Det är frustrerande att sitta vid sidan av och känna sig maktlös och jag är jätteglad över att Trafikverket bett oss om stöd.
Har du redan nu fått några insikter som du tar med dig framåt?
- Jag har stöttat myndigheterna i transportsektorn sedan 2013 med att upprätta TP SAMS. Innan dess fanns det ingen etablerad samverkansform mellan privata aktörer och myndigheter kring krisberedskap i transportsektorn. Att TP SAMS nu används som kanal för transportsektorns privata aktörer att samverka med myndigheterna kring hanteringen av konsekvenserna av pandemin känns som ett kvitto på att det arbete alla lagt ner de senaste åren varit en god investering.
Du når Kajsa på e-post kajsa.helmbring(at)combitech.se och telefon 073-852 46 09.
Vill du komma i kontakt med Combitechs konsulter och få stöd i ert krishanteringsarbete? Hör gärna av dig till Kajsa Helmbring, du hittar Kajsas kontaktuppgifter till höger. Du kan läsa mer om krisberedskap här.