Totalförsvar
Motståndskraft handlar om att skydda människor och samhället, men också att parera inre och yttre hot mot alla typer av verksamheter, själva demokratin och de värden vi lätt tar för givna.
Motståndskraft handlar om att skydda människor och samhället, men också att parera inre och yttre hot mot alla typer av verksamheter, själva demokratin och de värden vi lätt tar för givna.
I en verklighet med politiska spänningsfält, krig i närområdet, globala pandemier, naturkatastrofer och digitala hot krävs en vakenhet och beredskap hos oss alla. Vi har ett samhälle där vi som individer, föreningsliv, offentliga aktörer och företag tillsammans bygger upp det som är vår vardag. Totalförsvaret handlar om att skydda människor och nationer, men också att parera inre och yttre hot mot alla typer av verksamheter, själva demokratin och de värden vi lätt tar för givna.
Med mer än 70-års erfarenhet av metod- och teknikutveckling, såväl militärt som civilt, stödjer Combitech aktörer inom samhällsviktig verksamhet. Det kan till exempel handla om:
Utöver det uppfylla de krav och den beredskap som ett medlemskap i Nato (Nordatlantiska fördragsorganisationen) innebär. Sverige ansökte som medlem den 18 maj 2022.
Det finns en stor kraft i de svenska företagen och som behövs i uppbyggnaden av ett modernt och motståndskraftigt totalförsvar. Totalförsvarsrapporten, där över 500 beslutsfattare i näringslivet tillfrågats, visar att bland annat 77 procent anser att det saknas tydlighet i hur de ska kunna bidra. Ta del av resultaten.
Se webbinarium från när rapporten presenterades den 3 maj och se seminarium från Almedalsveckan 2023.
Företagen behövs i totalförsvaret. Det är dags att lämna startblocken.
Totalförsvarsdagen 2022
Totalförsvarsdagen 2020
Totalförsvarsdagen 2019
Totalförsvarsspelet är ett effektivt verktyg för att träna verksamheter och samhället:
1. Inrikta beredskapsplaneringen
Vi kan bistå med hela eller delar av en verksamhets beredskapsplanering utifrån förutsättningar och relevant lagstiftning.
2. Identifiera åtgärder
Vi kan bistå med förslag till åtgärder, arbetsformer och bakgrundsinformation samt leda workshops och spel som ligger till grund för en handlingsplan vid höjd beredskap.
3. Analysera kritiska verksamheter
Varje aktör ska, utifrån sitt ansvar, identifiera vilka delar av verksamheten som måste fungera i krig, och vilka underliggande beroenden som finns. Vi hjälper till med kartläggning av kritiska resurser, beroenden och processer samt framtagandet av planer för kontinuitet.
4. Skapa förmåga att verka i krig
För att bedriva prioriterad verksamhet under störda förhållanden krävs förberedelser. Vi stödjer i utformningen av planer, krigsorganisation och krigsplanering med mera.
5. Säkra tillgången till kritiska resurser
Hur ska en verksamhet säkerställa att man har tillgång till de resurser som krävs vid höjd beredskap? Vi stödjer med såväl analys av vilka investeringar som bör prioriteras, som att göra en översyn av avtal ur ett totalförsvarsperspektiv.
6. Öva för att skapa förmåga
Övningar är ett effektivt verktyg för att utveckla, befästa och pröva förmåga. Vi bistår med skräddarsydda övningar helt utifrån verksamhetens behov och den grupp som ska tränas.
Kraven på att samhällsviktiga aktörer ska kunna hantera höjd beredskap, och ytterst ett väpnat angrepp, har ökat. Ofta finns här flera trösklar. Har ni svårt att komma igång med er planering? Är ni osäkra på hur ni ska prioritera?
I illustrationen till vänster har vi listat våra kompetenser inom områdena planering, utbildning/övning, ledning och säkerhetsskydd.
Vi erbjuder hela utbildningskoncept och enskilda insatser, övningar, kurser och coaching. Kursledarna är våra egna experter.
Omvärldsläget har förändrats och Sverige behöver förbereda sig. Vad betyder det för dig och din verksamhet?
Det militära försvaret består av Försvarsmakten, inklusive Hemvärnet, samt ett antal myndigheter som har till huvuduppgift att stödja det militära försvaret. Försvarsmakten försvarar Sveriges territorium och gränser.
Källa för information: Regeringskansliet och Försvarsmakten
Civilt försvar handlar om samhällets motståndskraft vid krigsfara och krig, men också hur civilbefolkningen skyddas. Arbetet görs av myndigheter, kommuner, landsting, regioner, frivilligorganisationer och företag. Vid krigsfara och krig ska det civila försvaret också stödja Försvarsmakten. Det civila försvaret ska:
Källa för information: MSB