Privata mobilnät säkrar industri 4.0

Antalet uppkopplade enheter ökar i snabbt takt inom industrin med allt fler automatiserade processer och självkörande fordon. Då krävs snabb, säker och avbrottsfri uppkoppling. Här kommer privata mobilnät in.

– Det är inte det privata mobilnätet i sig som är intressant, utan vad man kan göra med det. Det är först med ett eget mobilnät som man kan dra nytta av digitaliseringens möjligheter fullt ut och realisera Industri 4.0, säger Per Åkesson, affärsområdeschef på Combitech, som arbetar med tjänster inom Industri 4.0, digitalisering och cyber security.

En grundplatta för den smarta fabriken
Många verksamheter samlar in mängder av data, t ex från sina produktionsanläggningar, för att analysera och sedan öka sin effektivitet. Men att hantera så stora mängder data, från olika enheter och ofta i realtid, kräver en riktigt snabb, säker och stabil mobiluppkoppling. Med privata mobilnät, även kallade Private Networks, får industrin en komplett plattform för en uppkopplad fabrik, som klarar de kraven. Lösningen kan använda både LTE och 5G.

 

– Vi driftsätter just nu en av Sveriges första skarpa installationer av privata mobilnät, för nästa generations smarta produktionssystem. Här blir det privata mobilnätet en grundplatta, som gör det möjligt att till exempel i en produktionsanläggning spåra materialflöden, följa upp användning, slitage och servicebehov hos maskiner och verktyg, använda autonoma truckar och ha uppkopplade operatörer med egna terminaler på armen, säger Per Åkesson.

Möjliggör nya digitala tjänster
Combitech tar hand om helhetslösningen för kunden med alltifrån projektledning och frekvenser till hårdvara, installation samt drift och underhåll. I nästa steg identifierar och implementerar Combitech de digitala tjänsterna som skapar den verkliga nyttan.

– Vi hjälper kunden att stegvis genomföra sin digitala omställning. Här drar vi nytta av våra kompetenser och erfarenheter inom  IoT-plattformar, AI, styrning av autonoma fordon och Cyber Security för att stärka kundens konkurrenskraft, säger Per Åkesson.

Ökade krav på cybersäkerhet
Kraven på säkerhet blir allt viktigare i en värld där dataintrång och cyberattacker ökar. Möjligheten till kontroll och säkerhet är två avgörande faktorer när industri och näringsliv väljer privata mobilnät, där man kan behålla all företagsdata och hårdvara ”on-site”.

– Data som genereras av IoT-lösningar i en anläggning eller genom kommunikation mellan människor är en företagskritisk tillgång och alltfler vill ha full kontroll över sina egna data, säger Per Åkesson.