Isabelle utvecklar autonoma räddningssystem för ett smartare samhälle

Combitech rankades nyligen på plats 14 bland Sveriges bästa arbetsgivare. I undersökningen framgick att det positiva resultatet i mångt och mycket kretsade kring vårt fokus på balans i livet och vårt gedigna arbete med kompetensutveckling. Men vad som också stack ut var vår tillgång till ny teknik och våra spännande lösningar.

Isabelle Bühlmann, civilingenjör på Combitech, arbetar i forskningsprojektet Wara-PS där hon och hennes team tillsammans med flera externa aktörer utvecklar ett autonomt räddningssystem.

- I mitt uppdrag arbetar jag och mitt team tillsammans med näringsliv, akademi, försvarsindustri och offentlig sektor för att utveckla ett system för automatiserat räddningsarbete till sjöss och på land. Vi på Combitech ansvarar för framtagning och utveckling av kärnsystemet som övriga aktörer kopplar upp sig på, det är riktigt häftigt! Säger Isabelle.

I forskningsprojektet arbetar man med den senaste teknologin och med en bred uppsättning av experter inom olika områden. Från Combitechs sida medverkar exempelvis experter inom bland annat artificiell intelligens, autonomi, mjukvara, 5G och säker kommunikation.

- Varje år genomför vi skarpa testveckor där alla medverkande aktörer samlas för att testa tillsammans. Då jobbar vi exempelvis med en ombyggd Stridsbåt 90 från Saab, autonoma drönare och markfordon samt den kända ”robothunden” från Boston Dynamics! Vi på Combitech ansvarar för att alla olika delar ska fungera tillsammans, säger Isabelle.

Combitechs tillgång till högteknologi och den senaste forskningen kommer från vårt nästan 40 år långa arv från försvarsföretaget Saab. I början av 80-talet grundades nämligen Combitech av Saab för att accelerera utvecklingen av ett smartare, mer hållbart och mer motståndskraftigt samhälle.

- Vårt arv från Saab har bidragit till att vi alltid varit i framkant och kunnat erbjuda både kunder och medarbetare tillgång till den senaste forskningen och den nyaste teknologin. Isabelles uppdrag är ett fantastiskt exempel på hur våra medarbetare är med och bidrar till ett motståndskraftigt samhälle där de utmanar teknikens gränser för att göra skillnad! Säger Jessica Öberg, vd på Combitech.

Läs mer om: