Fredrika startade sin karriär i försvarsindustrin

I över 40 år har Combitech accelererat utvecklingen av ett motståndskraftigt samhälle. Idag är arbetet viktigare än någonsin. Fredrika, designingenjör på Combitech, är en av alla våra medarbetare som jobbar för att samhällen ska stå stadiga inför nutida och framtida utmaningar.

Fredrika Jonsson, 25 år, startade sin karriär på Combitech för snart två år sedan. Idag jobbar hon som konsult mot Saab där hon fokuserar på radarutveckling, och specifikt fixturer - en sorts mekanik som fäster en produkt på en annan. Egentligen är hennes arbete mycket mer avancerat än så, men det får hon inte berätta något om.

– Tekniken jag jobbar med är hemlig, vi vill till exempel inte att informationen ska komma ut till varken kunder, allmänhet, konkurrerande företag eller andra stater. Vi kan visa utsidan av en produkt, men när det kommer till detaljer som hur det är kopplat eller hur vi löser vissa problem blir det direkt hemlighetstämplat. Det är mycket jag inte ens får berätta för min chef, förklarar Fredrika.

Några av de produkter som Fredrika arbetat med finns just nu på plats i Ukraina för att hjälpa landet försvara sig mot Rysslands invasion, något hon känner sig stolt över att vara en del av.

–  För mig är det viktigt att ha ett jobb där jag bidrar och får utvecklas. Visst kan det vara lite frustrerande att inte alltid kunna prata om mitt arbete, men jag vet att det jag gör faktiskt gör skillnad för människor - och det uppskattar jag, säger Fredrika.

Kompetens- och erfarenhetsutveckling
Utöver sitt uppdrag inom försvarsindustrin deltar Fredrika också i Combitechs talangprogram. Där får hon möjlighet att accelerera sin konsulterfarenhet och utbyta kunskap med kollegor som arbetar inom andra områden på Combitech.

–  Det passar mig väldigt bra, jag sökte mig till ett konsultföretag för att snabbt få erfarenhet och kunna utvecklas. Jag har haft olika uppdrag för Saab och alla har krävt olika kompetenser och färdigheter, så talangprogrammet har varit och är fortsatt väldigt värdefullt! säger Fredrika.

Vikten av kompetens- och erfarenhetsutveckling är sedan länge ett av Combitechs viktigaste erbjudande till medarbetare – oavsett om du är junior eller senior. För Fredrikas del har det varit väldigt värdefullt att tidigt få lära sig mer och utvecklas.

– För mig har det varit extra viktigt att känna att jag får utvecklas tidigt i min karriär. Jag får prova på och lära mig så mycket här på Combitech. Det har också varit viktigt att det finns utrymme för att diskutera och reflektera kring sitt arbete när man jobbar med så viktiga saker som vi gör, avslutar Fredrika.