Effektivare återvinning

Combitech har tillsammans med ABB och Stena Recycling ingått en allians för att transformera återvinningsprocessen. På Stena Recyclings anläggning i Halmstad utvecklas just nu en robot som har potential att radikalt effektivisera demonterings- och återvinningsprocessen av dammsugare.

Initiativet är taget av Stena Recycling och målet är att frångå den manuella hanteringen och implementera ett helt automatiserat tillvägagångssätt. En robot identifierar, med hjälp av ett maskininlärningsbaserat visionssystem från Combitech, rätt produkt på bandet, demonterar sedan produkten och sorterar delarna utifrån hur de ska återvinnas.

-       Combitechs styrka är att kunna tillhandahålla kundlösningar som bygger på kombinationen av teknik, digitalisering, och människa. Vi vet att den kombinationen är ett vinnande koncept som  löser framtida nyckelfrågor inom industrin. Det är en av Combitechs styrkor, säger Johan Gunnarsson, CTO på Combitech.

Ambitionerna i projektet är att se över möjligheten att applicera denna modell på andra produkter som innehåller mycket plast och om processen kan utvecklas till att även detektera och sålla ut batterier av olika typer som behöver speciellt handhavande. 

Projektet är en del i första upplagan av initiativet Circular initiative - initierat av Stena Recycling.

-       Teknik och digitalisering kan hjälpa oss mot ett mer hållbart samhälle. Men det är människorna och innovativa samarbeten som gör det möjligt. Vi på Combitech är stolta över att vara med och bidra i det här viktiga arbetet. Tillsammans kan vi hitta lösningar som banar väg för ett mer cirkulärt samhälle, säger Hans Torin, VD Combitech.