#CombitechPeople: Penetrationstestaren Henrik belönas för sin kunskap i världsklass

Nu i oktober stöttar vi European Cyber Security Month, ett initiativ från EU med syfte att öka medvetenheten kring cybersäkerhet.

Med anledning av detta vill vi lyfta att en av våra penetrationstestare, Henrik Sandell, har gått en utbildning hos SANS, ett utbildnings- och certifieringsinstitut inom säkerhet. I den tävling som ingick fick Henrik superresultat - ett av de bästa i världen i år. Stort grattis! Han är därmed inbjuden till en tävling i Washington i december tillsammans med de bästa i världen. Lycka till önskar vi och passar samtidigt på att ställa några frågor till Henrik:

Vad gör en penetrationstestare?
- En penetrationstestare simulerar en attack mot ett IT-system i syfte att hitta sårbarheter som skulle kunna utnyttjas av en aktör med onda avsikter. Med hjälp av informationen från ett penetrationstest kan man sedan säkra upp systemet för att bättre stå emot eventuella attacker.

Dina känslor/förväntningar inför resan till Washington?
- Det ska bli jättekul att vara med på NetWars igen, men en stor del är också att träffa andra penetrationstestare från hela världen för att diskutera IT-säkerhet och utbyta erfarenheter.

Hur bidrar du till ett tryggare samhälle genom ditt arbete?
- En hel del av våra kunder har en viktig roll i samhället på något sätt. Mitt arbete hjälper till att höja säkerhetsnivån på system som till exempel hanterar viktig infrastruktur i samhället.

Hur hjälper du era kunder att trygga sin verksamhet?
- När en kund får sin rapport från ett penetrationstest så slutar oftast inte arbetet där. I många fall fortsätter vi att jobba med kunden för att genomföra säkerhetshöjande åtgärder, till exempel inom härdning och nätdesign.

Hur har din resa på Combitech sett ut?
- I grunden har jag en IT-säkerhetsutbildning från Blekinge Tekniska Högskola i Ronneby. Sedan jag började jobba på Combitech för snart två år sedan har jag hunnit med att jobba främst inom pentest, nätdesign och härdning. Jag har utvecklats väldigt mycket inom de olika områdena, kanske mest genom att hänga på andra i olika uppdrag, men såklart också genom kurstillfällen.  Genom de olika uppdragen jag genomfört har jag lärt mig att verklighetens IT-säkerhetstänk ofta är skrämmande dåligt, vilket ju innebär att vårt jobb verkligen behövs.


Också nyfiken på rollen som penetrationstestare (kort förklarat innebär jobbet att man simulerar attacker för att hitta sårbarheter) eller vill tipsa om någon? Spana in annonsen: https://combitech.se/lediga-jobb/seniora-penetrationstestare/