
Combitech vill attrahera fler kvinnor, lagspelare och talanger
Diskussioner om racing, teamwork, jämställdhet och teknik lockade både kvinnor och män, till Mjärdevi Science Park 19 september där Combitech fanns på plats för ett Lära-känna-event.
Vi hade med oss mittfältaren Frida Manuum från LFC och racerföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky med sin STCC-bil. Konsulter från oss var också på plats för att svara på frågor om hur det är att jobba på Combitech och chefer fanns med för att prata ledarskap. Det blev intressanta diskussioner om racing, teamwork, jämställdhet och teknik.
Varför Frida och Mikaela?
Sedan många år stöttar Combitech PWR Racing Team i STCC, som flera gånger haft kvinnliga förare i sitt team. Det gör vi för att uppmuntra fler kvinnor att dels söka sig till teknikbranschen och självklart söka sig till oss som arbetsgivare. Mikaela är en duktig och ödmjuk förebild för många andra tjejer. Frida är ett nytillskott i vår sponsring och vårt samarbete symboliserar vår gemensamma syn på att utveckla unga talanger och sätta fokus på samarbete/laganda som viktiga kompetenser i arbetslivet. Dessa samarbeten symboliserar också vår ambition att utveckla unga talanger, genom främst CTP-programmen.
Mikaela, först och främst, stort stort grattis till din historiska seger – på racet i Karlskoga i år blev du första kvinna någonsin att vinna ett STCC-race! Beskriv dina känslor?
- Känslan är helt fantastisk! Det är svårt att ens beskriva med ord. Vi i teamet är så värda det här. Att ha vunnit nu är så stort för mig, i det här tuffa startfältet. Jag är så stolt över mig själv och hela teamet. Det är ett steg framåt för kvinnor inom motorsport, som visar att vi kan tävla på lika villkor, men inte bara det utan att vi också faktiskt kan vinna.
Varför söker sig inte fler kvinnor till teknikyrken och vad borde man göra åt det?
- Jag tror det är viktigt att man känner gemenskap och har bra support runt omkring, man måste känna sig trygg på jobbet och då hjälper det med människor runt en som ger trygghet. Viktigt också att ha förebilder, så man ser att det är möjligt att som kvinna jobba med teknik i olika former. Lyft upp era kvinnor så de blir synliga. Jag tror också att det är bra att visa att man som företag har en ambition att vara en öppen och trygg arbetsplats för alla och verkligen bjuda in kvinnor så de känner sig välkomna.
Frida, hur viktigt tycker du att laganda och teamwork är för prestationen?
- Laganda och teamwork tycker jag är väldigt viktigt. Vi förlorar och vinner tillsammans. Det är det som gör fotboll så kul och roligt, att vi spelar tillsammans.
Vad kan vi lära oss i arbetslivet från er idrottare som är duktiga på teamwork?
- Vi kan nog lära mycket av varandra, till exempel att man måste ha med alla oavsett roll i laget för att få ett teamwork att fungera. Alla är lika viktiga. Det är det som gör lagidrott och fotboll så roligt.
Missade du oss denna gång men intresserad av ett jobb hos oss? Kolla in våra lediga tjänster här.