Stories
Här hittar du våra stories. Vi lyfter aktuella ämnen och berättar hur vi arbetar tillsammans med våra kunder. Låt dig inspireras!
Här hittar du våra stories. Vi lyfter aktuella ämnen och berättar hur vi arbetar tillsammans med våra kunder. Låt dig inspireras!
Combitech har i sitt kundmagasin Combined skrivit om modellbaserat arbete, vilket väckte stort intresse. Nu tittar vi närmare på hur användning av modellbaserad teknologi och metodik har utvecklats.
En 3D-modell är ofta framtagen för att kunna användas för design och konstruktion, vilket gör den svår att använda i mobiler och surfplattor. Svenska Donya Labs har en mjukvara, Simplygon, som löser det problemet.
– Om två år, 2017, ska en internationell referensarkitektur för IoT vara på plats, berättar Sara Norman, projektledare på SIS, Swedish Standards Institute. Standardiseringen är efterlängtad av många företag som känner en osäkerhet kring vad som ska gälla i framtiden. Under tiden växer en rad initiativ och samarbeten fram mellan enskilda företag och i branschsammanslutningar.
Uppsala kommun var först skeptiska till inköp av intelligenta papperskorgar. Idén var det sannerligen inget fel på. Papperskorgarna packar ihop avfallet så att det ryms 5-7 gånger så mycket och sedan meddelar papperskorgarna själva, via en app, när de börjar bli fyllda och behöver tömmas.
Visionen är att centralt placerade experter från Valmet via uppkopplade videosändare som bärs som glasögon ska kunna guida lokala mekaniker. I olika länder runt om i världen kan dessa sedan med experternas hjälp utföra komplicerade reparationer och förebyggande åtgärder på företagets mjukpappersmaskiner. Snabbt och billigt både för kund och leverantör.
Virtual Design and Construction, VDC, baseras som namnet antyder på att man arbetar med virtuella modeller, men själva modellen är bara en del i VDC. När byggbolaget Veidekke införde VDC visade det sig att det inte fungerade så bra att direkt börja arbeta med virtuella modeller. För att satsningen verkligen skulle lyfta krävdes det att en ny metodik utvecklades.
För knappt ett år sedan skapade Husqvarna Group en ny hub för utvecklingsfrågor relaterade till Internet of Things. – Vi insåg att det krävdes ett multidisciplinärt grepp på den här frågan. Vår uppgift är att sätta en road map för samtliga divisioner inom koncernen när det gäller IoT, berättar Petra Sundström som är chef för hubben.
Inom Baxter såväl som hos många andra företag var intresset svalt för att satsa på IoT-lösningar. Kostnaderna överskuggade de potentiella och till synes avlägsna möjligheterna. Det svenska säljbolaget snappade dock upp ett behov hos kunderna och påbörjade på egen hand utvecklingen. Något de är glada för idag.
På enheten för informationssäkerhet på Combitech är vi några stycken som haft möjligheten att försöka blicka in i framtiden och fundera på hur vår bransch ser ut om ett, tre eller tio år.