Combitechs säkerhetschef är nominerad till "Årets säkerhetsprofil 2020". Bild: Combitech

Susan Bergman nominerad till ”Årets säkerhetsprofil”

Den 1 oktober avgörs det vem som utses till ”Årets säkerhetsprofil 2020”, vid ett online-evenemang som arrangeras av Företagsuniversitetet och Aktuell Säkerhet. Susan Bergman, säkerhetschef för Saab:s affärsområde Industrial Products and Services och Combitech, är en av de nominerade. Vi har fått en pratstund med Susan där hon lyfter varför säkerhet behöver vara en naturlig del av arbetet.

Hur uppstod ditt intresse för säkerhetsbranschen? 

- Min barndomsdröm var att bli grävande reporter för att därigenom kunna belysa orättvisor och bidra till en bättre värld. Av en ren tillfällighet gick jag en utbildning till Risk Manager och det öppnade upp mina ögon för säkerhetsyrket. Jag har aldrig ångrat mitt val! Mitt jobb är spännande och varierat och jag känner dessutom att jag även bidrar till en bättre värld.

Hur ser du på säkerhet?

- Att upprätthålla en hög säkerhet är inte längre säkerhetschefens eller säkerhetsavdelningens enskilda ansvar. Tvärtom, det är allas gemensamma ansvar. Vi har gått från att ha säkerhet som någonting vid sidan av, någonting som ställer krav och ställer till det, till att bli integrerad i hela verksamheten. Säkerhet bör vara en naturlig del i alla processer; i rekryteringen, i försäljningen, i kundprojekt och så vidare.

Om du får nämna tre säkerhetsutmaningar som är viktiga att hitta lösningar kring – vilka är de? 

- Först och främst vill jag nämna den mänskliga faktorn eftersom det är den största sårbarheten i en verksamhet. Här är ökad säkerhetsmedvetenhet och bra säkerhetskontroller a och o. Tyvärr sker det alltför ofta att människan utgör en säkerhetsrisk – omedvetet eller medvetet. Vad är till exempel våra avancerade lösenord värda om de ändå noteras på post-its intill datorerna eller vad hjälper det att vi bygger ”Fort Knox” om dörrarna ändå hålls upp för obehöriga? Av den anledningen bör vi inom säkerhetsbranschen satsa betydligt mer på just informationsspridning, utbildning och övning.

- Därtill tycker jag att det är viktigt att finna synergieffekter i säkerhetsarbetet eftersom det både sparar tid och pengar. Varför ska man till exempel arbeta med riskhantering och kontinuitetsplanering separat istället för att göra det till en samordnad process? 

- Slutligen vill jag slå ett slag för ökad samverkan – inom och utom organisationen. Tillsammans är vi så mycket starkare än var och en för sig. 

Hur arbetar du för att dela med dig av din kunskap inom säkerhetsområdet? 

- Att utbyta kunskaper och erfarenheter är viktigt för mig. Jag brinner för Security Awareness, så utbildningsverksamhet är något jag utvecklar både inom Combitech och utanför. Exempelvis anlitas jag frekvent som föreläsare och kursledare, till exempel på Företagsuniversitetet. 

Vad betyder det för dig att bli nominerad? 

- Att bli nominerad till ”Årets säkerhetsprofil” är oerhört prestigefyllt, roligt och overkligt. Det är en fantastisk bekräftelse på att det jag gör är uppskattat och det sänder en signal till hela samhället att säkerhetsarbete är viktigt. 

Om du vinner – hur ska du fira? 

- Det blir familjemys! Med en nyfödd liten tjej och en 1,5-åring son så är familjestunderna det absolut bästa som finns för mig just nu. 

Om du inte vinner – vad vill du hälsa till vinnaren? 

- Jag ser redan oss alla tre som vinnare som har blivit nominerade till detta. Vem som än kammar hem priset så är hen verkligen värd det!

Om Säkerhetsgalan och ”Årets säkerhetsprofil 2020”

Säkerhetsgalan arrangeras av Företagsuniversitetet och Aktuell Säkerhet med partners. De tre nominerad till priset ”Årets säkerhetsprofil” är Viktor Adolphson, yttre befäl och initiativtagare till Twitterkontot YB Södermalm, områdespolis Trygghetsgruppen Södermalm, Susan Bergman, Combitech, och Jonas Trolle, chef för Centrum mot våldsbejakande extremism, CVE, Brå. 

I år är galan inställd på grund av Covid19, prisutdelningen sker istället livesänt över webben.

Du kan läsa mer om arrangemanget på den här webbsidan.

Juryns motivering av Susan Bergman lyder:

”Susan Bergman är inte bara koncernsäkerhetschef med ansvar för alla de arbetsuppgifter det omfattar, hon är dessutom specialist inom områden som informationssäkerhet, samhällsskydd och beredskap, krispsykologi, krisberedskap och kriskommunikation, kontinuitetsplanering, riskhantering, säkerhetsskydd, säkerhetsjuridik, person- och resesäkerhet, eventsäkerhet och mycket mer.

Hon brinner för säkerhet i alla former och är dessutom en mycket uppskattad föreläsare med uttalad pedagogisk förmåga och djup expertis.”

Tillägg till artikeln den 201002
Susan Bergman vann utmärkelsen "Årets säkerhetsprofil"


Jyruns motivering lyder:

"Årets Säkerhetsprofil 2020 är knivskarp i sina analyser och tydlig i sina ståndpunkter. Med bredd, djup och engagemang är hon en fantastisk och representativ ambassadör för det viktiga säkerhetsarbetet och bidrar dessutom genom att öka kunskap och medvetenhet på ett föredömligt sätt, i många led. Arbetet genomsyras av en vilja att hitta lättapplicerade lösningar för att nå uppsatta mål och en förändringsvilja som hela tiden bidrar till utveckling. Susan Bergman är lika med professionell säkerhet!"