Saab först med fullskalig drift via privat mobilnät för 5G

Combitech har genom sitt partnerskap med Nokia driftsatt en av Sveriges första installationer av privata mobilnät för 5G för fullskalig operationell drift åt Saab. Med allt fler automatiserade processer och självkörande fordon, ökar antalet uppkopplade enheter i industrin. Här kommer privata mobilnät in, som väntas bli en ”game-changer för Industri 4.0.

-Tillsammans med Combitech bygger vi nästa generations smarta produktionssystem. Med en helt uppkopplad fabrik får vi möjlighet till en bättre arbetsmiljö och en  effektivisering av produktionen, säger Magnus Bergström, chef på Saabs affärsenhet Aerostructures. 

En viktig del i arbetet är att samla in stora mängder produktionsdata för att analysera och automatisera verksamheten och öka sin effektivitet.  

-Att hantera stora mängder data, från olika enheter och ofta i realtid, kräver en riktigt snabb, säker och stabil mobiluppkoppling. Med privata mobilnät får Saab nu en komplett plattform för en uppkopplad fabrik, som klarar de kraven, berättar Per Åkesson, affärsområdeschef på Combitech. Det är först med ett eget mobilnät som man verkligen kan dra nytta av digitaliseringens möjligheter fullt ut och realisera Industri 4.0. 

En förutsättning för den smarta fabriken 

Det privata mobilnätet blir en förutsättning för Aerostructures produktion som gör det möjligt att spåra materialflöden, följa upp användning, slitage och servicebehov hos maskiner och verktyg, använda autonoma truckar samt att ha uppkopplade operatörer med egna terminaler på armen. 

Möjliggör nya digitala tjänster 
Combitech tar hand om helhetslösningen för kunden med alltifrån projektledning och frekvenser till hårdvara från Nokia, installation med hjälp av Vinnergi samt drift och underhåll. I nästa steg identifierar och implementerar Combitech de digitala tjänsterna som skapar den verkliga nyttan. 

Ökade krav på cybersäkerhet och att behålla data ”on-site” 
Kraven på säkerhet blir allt viktigare i en värld där dataintrång och cyberattacker ökar. Data som genereras av IoT-lösningar i en anläggning eller genom kommunikation mellan människor är en företagskritisk tillgång,  Möjligheten till kontroll och säkerhet är två avgörande faktorer när industri och näringsliv väljer privata mobilnät, där man kan behålla all företagsdata och hårdvara ”on-site”.  

Om Saabs affärsenhet Aerostructures 
Aerostructures utvecklar och tillverkar strukturdetaljer till primärt flygplanstillverkarna Airbus och Boeing, men också till andra bolag inom rymd och försvarsindustrin. Affärsenheten är huvudsakligen aktiv inom områdena dörrar och vingstrukturer, där de bland annat levererar till samtliga Airbus program och Boeings Dreamliner. Aerostructures ligger i framkant gällande Lean och automation med taktade linor i produktionen i Linköping.

Vårt erbjudande inom Private Networks