Combitechs racingförare Emma Kimiläinen flög Gripen

”En fantastisk upplevelse”. Så sammanfattade racingföraren Emma Kimiläinen från Finland sin provflygning med Gripen. Denna gjordes möjlig av Combitech som är huvudsponsor till Emma i racingserien STCC.

Combitech sponsrar för tredje året PWR Racing Team i STCC (Scandinavian Touring Car Championship). En av förarna är finska Emma Kimiläinen som redan som treåring började tävla i gokart. Genom karriären har hon tävlat i olika formelbilsklasser på hög nivå både i Sverige och internationellt. Hemma i Finland har hon blivit ett känt ansikte då hon medverkat i olika TV-program och är radiovärd för en av Finlands större kommersiella radiokanaler.

Kompetensöverföring

Syftet med övningen var att ge Emma möjlighet att prova på Combitechs ledord "kombinationskraft" i praktiken. Eftersom Combitech arbetar både inom flyg- och fordonsindustri, ville man ge Emma möjlighet att skaffa sig ny kompetens från flygningen att ta med sig in i racingbilen för att nå ytterligare bra resultat på banan.

Inför flygningen som genomfördes på Saab i Linköping fick Emma genomföra ett program för att förbereda sig både fysiskt och mentalt. Hon fick bland annat genomgå läkarundersökning, utprovning av utrustning, provflygning i simulator och genomgång med piloten.

En känslosam upplevelse

Vi följde med Emma under dagen för att ta pulsen före och efter flygningen.

Film

Avslutningsvis fick vi en pratstund med Emma

- Vilken dag! Jag är den första finska kvinna att flyga Gripen! Det var verkligen en fantastisk upplevelse. Jag fick styra planet själv och blev imponerad över precisionen i styrningen – planet reagerar verkligen direkt med joysticken. Jag provflög ju i simulator, men att på riktigt känna dessa G-krafter – det kommer jag aldrig glömma. Jag vill tacka det proffsiga teamet på Saab, min huvudsponsor Combitech och mitt team PWR Racing för denna häftiga upplevelse, säger Emma.

6 Bilder - bildtexterna läggs in i samband med bilderna.