Bild: Siemens Energy AB

Combitech och Siemens Energy AB i samarbete kring 3D-printinguppdrag för tillverkande industri

3D-printning, också kallat Additiv tillverkning eller Additive Manufacturing (AM), är en av de tekniker som spås påverka den tillverkande industrin mest framöver. Nu inleder Siemens Energy AB och Combitech ett samarbete för att stödja företag som vill utforska möjligheterna med 3D-printning. Tillsammans kan de två företagen erbjuda hela kedjan från design- och utvecklingskompetens till serietillverkning.

För den tillverkande industrin innebär 3D-printning stora möjligheter. Det kan korta ledtider, reducera antalet komponenter i en produkt och ger möjligheten att tillverka reservdelar även när ritningar eller andra leverantörer saknas. Det går att ta fram helt nya strukturer som ökar hållfastheten, minskar vikten och minimerar materialåtgången. 

Combitechs experter inom 3D-printning har unik kompetens inom produktutveckling för just 3D-printning och hjälper de beställande företagen att ta fram en produktspecifikation utifrån behov och krav. De moment som krävs för att en komponent ska kunna designas och printas på rätt sätt är inte alltid uppenbara vilket gör det viktigt att rätt kompetens finns utmed hela utveckling- och tillverkningsprocessen.

- Många gånger blir det mer effektivt att gå från att med traditionella tillverkningsmetoder tillverka en komplicerad komponent eller produkt till att designa om och 3D-printa en komponent eller produkt i en enda detalj där tillverkningsmetoden inte sätter några begränsningar, berättar Mikael Svensson, Teknikledare inom AM på Combitech.

Siemens Energy AB med bas i Finspång är världsledande inom 3D-printning för kraftindustrin och en av få aktörer i Sverige som har utrustning för 3D-printning som klarar både serietillverkning och höga kvalitetskrav. Företaget har kapaciteten och kunskapen att printa allt från enkla till mycket avancerade detaljer i olika material, såväl plast som superlegeringar i metall. 

- Genom samarbetet med Combitech tar vi ett första steg för att öppna upp för fler företag att få tillgång till vår kompetens och våra resurser och därigenom erbjuda en kostnadseffektiv helhetslösning kring AM, från prototypdesign till serieproduktion och kvalitetssäkring vilket känns mycket positivt, säger Martin Lindbäck, ansvarig för additiv tillverkning och utveckling på Siemens Energy i Finspång.

Om Combitech

Combitech är en nordisk lösnings- och konsultpartner med tjänster inom bland annat digital transformation, cybersäkerhet och totalförsvar. Vi är 1900 medarbetare, som hjälper företag, industri och offentlig sektor att dra nytta av teknik och digitalisering för ett hållbart och säkert samhälle. Technology with a purpose, helt enkelt!
Combitech är ett självständigt bolag inom försvars- och säkerhetskoncernen Saab.

Om Siemens Energy AB

Siemens Energy AB med säte i Finspång och verksamhet på 10 orter i Sverige levererar hållbara energilösningar för industrier och samhällen i Sverige och världen. I Finspång utvecklas och tillverkas gasturbiner för kraftgenerering och drivning av kompressorer och pumpar. Här finns även en världsledande verkstad för additiv tillverkning. På Siemens Energy i Sverige arbetar totalt 2 600 personer, merparten av dessa i Finspång. 

Kontakta Combitech för 3D-printning

Vill du utforska möjligheterna med 3D-printing för din verksamhet? Kontakta Mikael Svensson, Teknikledare inom Additiv manufacturing (3D-printing), på Combitech på telefon 010-216 44 04 eller e-post mikael.svensson(at)combitech.se eller läs mer här på vår webbplats.