Tillsammans bygger vi ett starkt totalförsvar

Mikael Krusenberg, divisionschef för Security Solutions, lyfter vikten av ett starkt totalförsvar och vad vi kan göra tillsammans!

Om du inte lyssnade på Sveriges överbefälhavare Micael Bydéns sommarprat i P1 i lördags, den 27 juni, kan jag rekommendera att du gör det. Utan att vara utbildad recensent upplevde jag det som ett bra program som spände över mycket. Det jag tog till mig och som vi alla bör ta till oss av är ordet ”tillsammans”.

Sverige har monterat ner sitt totalförsvar och beredskapslager. Vi har i stort sett ingenting kvar, enligt mitt sätt att se det. Vi har fått köra ett skarpt test nu i och med Corona-utbrottet och det har visat på våra brister oavsett om vi pratar samhällets krisberedskap eller totalförsvar, lagren är lika tomma. För att återta förmågan att klara oss i alla beredskapsnivåer behöver vi bygga upp ett fungerande civilt- och militärt försvar igen och det behöver vi göra tillsammans.

Tillsammans innebär Försvarsmakten och dess stödmyndigheter, bevakningsansvariga civila myndigheter, sjukvård, regioner och kommuner (och ja, en region är formellt en regional kommun men ni förstår vad jag menar) och sist men inte minst näringslivet. Kring näringslivet finns det en del oklarheter hur det ska fungera. Näringslivet hade en position, genom krigsviktiga företag, på den tiden vi hade en god totalförsvarsplanering. Den positionen finns inte idag även om dialogen är igång.

Ett starkt samhälle

Låt oss bygga ett totalförsvar tillsammans, ett totalförsvar där företagen också är en del av helheten och på tydliga grunder. Tillsammans är vi starka och tillsammans kan vi göra stordåd. Jag uppmanar härmed mina kollegor i näringslivet att ta initiativ för att driva Sverige framåt. Låt oss tillsammans hitta vägar för att lösa uppgiften. Det finns en inneboende kraft i vårt samhälle som vi ska ta tillvara. Vi jobbar redan med frågan förstås, det gör vi nog alla berörda. Jag kan rekommendera er som inte är med i SOFF (Säkerhets- och försvarsföretagen) att engagera er där. Det sker mycket inom ramen för totalförsvaret och där får företagen en stark gemensam röst.

Förmågan att bygga ett starkt totalförsvar har vi, det är jag helt övertygad om. Vi på Combitech vill fortsätta att driva frågan - tillsammans. Vi planerar för fortsatta aktiviteter i höst (med hänsyn till Corona) och återkommer. Håll utkik på vår webbplats.

Länk till Micael Bydéns sommarprat i P1.

Ha en fin sommar, och ta hand om er, tillsammans.

// Micke