Jobba säkert hemifrån – tänk på det här

Johan Thulin, Cyber Security-expert, berättar vad du kan tänka på vid arbete hemifrån och försöker hitta ljuspunkterna mitt i den svåra Corona-situationen.

Engelsmännen har en ironisk välsignelse som lyder ”May You Live In Interesting Times” och det känns ju sannerligen som vi får det just nu. Under dessa tider är det flera som arbetar hemifrån, något som naturligtvis medför en hel del utmaningar, till exempel om man ska slå på webkameran trotts att man inte rakat sig på några dagar och så vidare. Den nya situationen medför även cybersäkerhetsutmaningar som jag tänkte skriva om, eller rättare sagt vad du kan tänka på för att undvika dessa.

Det första och viktigaste är att tänka på vad du exponerar, det vill säga vilken information och för vem. Det är ju inte alltid du är ensam på din ”nya arbetsplats”. Det är lätt att andra kan se saker som de inte ska se, från dokument som ligger på ditt skrivbord eller syns på skärmar. Extra viktigt är det om du har möten bredvid din partner (som också arbetar hemifrån), det är ju lätt att hens mötesdeltagare över hör något. Så begränsa dig till ett möte per rum om möjligt, lås din dator när du inte sitter vid den och städa undan eventuella jobbdokument när du är klar med dem. Tänk också på att ibland har man temporära besökare i hemmet som hantverkare eller städare.

Använd bara din arbetsgivares enheter för att jobba. Ibland kan det kanske verka enklare att använda sin supersnabba speldator eller den där smidiga nya tjänsten, nu när ändå ingen ser, men det är naturligtvis lika fel nu som när du sitter på kontoret. Flera IT-avdelningar har riktlinjer och tips för att jobba på distans, läs dessa eftersom de förmodligen förenklar både för dig och för verksamheten.

Några praktiska tips:

  • Om det blir dålig kvalité eller avbrott i videokonferensen, testa att slå av videon och bara köra ljud. Då sparar du bandbredd.
  • Säkra din Wifi-router hemma, kolla så att den krypterar trafiken, att det krävs lösenord för att ansluta och att den är uppdaterad med senaste versionen av mjukvara. Om du verkligen vill gå hela vägen - köp en lite mer avancerad lösning som låter dig separera din privata trafik från din jobbtrafik på olika nätverk.
  • Ibland är det enklare om du jobbar mot en folder som inte synkas mot företagets servrar (om dessa är hårt lastade), det vill säga om dessa bara ligger lokalt till exempel på skrivbordet. Om du gör så, säkerställ att dina dokument blir säkerhetskopierade till exempel genom att kopiera dem till en syncad map regelbundet.
  • Säkerställ att alla dina säkerhetsprogram är uppdaterade, till exempel antivirusprogram, dataskyddsprogram, add-ons till webläsare, krypteringsprogram och så vidare.

Med detta hoppas jag att du kan hitta bra rutiner och någon form av vardag i dessa  jobbiga tider. Ta hand om dig och de omkring och försök tänka på något annat än virus.