IT-säkerhet under semestern - något att bry sig om?

Vem vill hålla på och tänka på IT-säkerhet under semestern? Då ska man ju ligga på en strand, sippa på sliskiga drinkar och fundera på om man ska äta choklad- eller jordgubbsglass? Och självklart ska du göra det! Men för att verkligen få den där problemfria, avslappnade semestern och kanske framförallt förhindra att den abrupt tar slut när du lämnat stranden, så kan det vara värt att inte enbart tänka på glassorter. Här kommer lite tips runt hur du får en säkrare semester.

Innan semestern: Backup och dedikerade enheter

 • Backup, ja jag vet, ni redan läst det hundra gånger och det är därmed rätt uttjatat men det måste vara med på varje sådan här lista eftersom det är viktigt, ganska enkelt och för att många ändå inte skaffar backup. Relaterat till semester är det två olika typer av backup som är viktiga. Den första handlar om att skaffa sig en online backup för din dator där hemma. Tyvärr är sommaren högsäsong för tjuvarna (förmodligen för att det är den enda vettiga årstiden att vara i Sverige) och med en online backup så slipper du förlora viktiga filer om det tråkiga händer.
 • Det är också vettigt att skicka dina bilder och filmer från mobilen till molnet. Semestern är en tid full av roligheter, såsom den gången när din pojkvän trillade i vattnet från bryggan eller er hund jagade den där trädgårdsslangen. Detta dokumenteras allt som oftast med telefonen och det är ju så trist att förlora dina minnen.
 • Apropå att tappa bort saker, något jag skulle vilja uppmuntra är att ha dedikerade enheter för vissa saker. Du har säkert redan gjort så med den där surfplattan ni sticker åt barnen för att få dricka rosé i solnedgången i fred men jag skulle föreslå att du gör så även för enheter som du själv tar med till exempelvis stranden. Förutom att naturligtvis välja en lite billigare enhet bör man även ha den enbart för just läsa böcker eller titta på film, så att den inte behöver ha massa känsliga konton konfigurerade. En bonus med detta är att du slipper frestas att titta på jobbmailen eller konstant övervaka ditt Facebookflöde för att säkerställa att du är på den härligaste stranden. Jag tycker det underlättar för att faktiskt kunna njuta av stunden.

På utlandsresan: Hotellens säkerhetsskåp, gemensamma datorer, wifi och lagar

 • Vidare på samma tema så vill jag verkligen slå ett slag för att använda de säkerhetsskåp som hotellen tillhandahåller. Istället för att lägga din splitternya kamera synlig på hotellrummet eller kanske ännu värre: bära med dig hela Media Markt när du bara ska upp till hotellbaren så kan du helt enkelt låsa in grejorna.
 • Naturligtvis är det inte helt säkert ändå men ett steg i rätt riktning är det definitivt. Apropå steg i rätt riktning så har du väl krypterat dina mobila enheter du har med dig? Det hindrar dem inte från att försvinna såklart men det gör att det blir mindre jobbigt när du tappar din telefon på det där skumdiscot som du ville minnas av helt andra skäl.
 • Precis som varje hotell tycks ha en dykinstruktör som är både sjukt snygg och himla flörtig, så har de i princip alltid en gemensam dator som de lånar ut till gästerna. Jag skulle dock vara mycket försiktig och inte använda den till något personligt, som att till exempel logga in på sin email, om det inte var absolut nödvändigt. Jag skulle inte heller använda USB-stickor från den gemensamma datorn i den egna datorn eftersom den gemensamma garanterat är smittad med diverse virus och liknande.
 • Jag tycker också att du ska vara försiktig med att ladda din telefon från andras datorer (och till viss mån också vara restriktiv med att låta andra ladda mobilen från din dator). Även om risken är liten så vet man aldrig vad som finns på andras enheter.
 • Sedan var det detta med wifi och liknande, som är lite av ett gissel hur man ska hantera det. Rent generellt så utsätter man sig för risken att bli angripen och avlyssnad när man ansluter sig till ett wifinät. Utanför Europa kan det bli dyrt att surfa så då rekommenderar jag att du säkerställer att det verkligen är hotellets wifi du ansluter dig till. Öppna wifinätverk bör man såklart aldrig ansluta sig till. 
 • En sista brasklapp angående utlandsresor är att tänka på att vissa lagar kan skilja sig inom olika länder. Till exempel så kan den där Frost-kopian du har på din dator vara fullt laglig i Sverige, (för du har ju kopierat din egen inköpta film eller hur?) men den kanske inte är det i det land du besöker. Kolla gärna med din resebyrå eller landets ambassad för att undvika problem med tullpersonalen.

Uthyrning av din bostad: säkerhetsskåp, post och kommunikation

Många av oss hyr ut våra bostäder under sommaren genom olika tjänster, som till exempel AirBnB, vilket är något jag verkligen kan rekommendera av flera skäl. Ett skäl som kanske inte så många tänker på, är att det på så sätt finns folk i ditt hem även på sommaren, vilket naturligtvis minskar inbrottsrisken. Därför har jag, som ytterligare en liten bonus, några tips runt hur man kan göra uthyrningen lite säkrare.

 • Skaffa ett säkerhetsskåp. Dessa kanske inte stoppar en målmedveten tjuv men tillfället skapar tjuven som det sägs och säkerhetsskåpet kan hindra både nyfikna gäster och inbrottstjuvar.
 • Lagra posten på postkontoret. Har man tillgång till någons brevlåda kan man göra en hel del ganska avancerade saker som ID-kapning och liknande. Många organisationer skickar dessutom post till folkbokföringsadressen som säkerhetsåtgärd. Ska man vara borta en längre tid kan detta vara en bra idé.
 • Håll kommunikationskanalen öppen! Fortsätt kommunicera med gästerna även efter att ni lämnat över nyckeln, kolla hur det går och om de har några frågor. Det gör att du har chans att upptäcka om din lägenhet numera används som festlokal istället för boende.

Med allt detta sagt och åtgärdat, hoppas jag att ni får en varm och söt sommar!