Johan Thulin bloggar om vikten av att öka cybersäkerheten bland unga.

Cybersäkerhet och ungdomar

Hur skapar vi säkra vanor på nätet hos ungdomar och samtidigt väcker intresse för informationssäkerhet? Combitech är med i initiativet ”Är du säker? #290CyberSecurity” som vänder sig till skolelever. Arbetet kopplar an till digitaliseringens roll i samhället och de Globala målen. Johan Thulin berättar mer och delar med sig av konkreta tips.

Digitaliseringen påverkar oss alla, såklart även dagens unga och vuxna i deras närhet. Till exempel hör jag ofta från föräldrar till min dotters kompisar att det är svårt att hänga med i alla nya tjänster, online-spel, plattformar och forum som deras barn använder och finns på. Att det helt enkelt är knepigt att ge barnen den vägledning de behöver. Tyvärr är det ju så att kriminella inte drar sig för att rikta in sig mot barn och ungdomar. Det kan vara brott där till exempel förövaren stjäl online-konton i spel, för att sedan sälja dessa, eller olika typer av sexuella närmanden. För mig är det därför väldigt viktigt att min arbetsgivare vill göra skillnad och bidra till ett tryggare samhälle. Jag blev glad när mina chefer frågade om jag kunde tänka mig att vara en av flera experter som bidrar i initiativet ”Är du säker? #290CyberSecurity”.

Integritet online 

Att ungdomarna inte har så många att fråga i sin vardag märker jag tydligt när jag träffar dem. De har väldigt konkreta frågor runt hur de ska hantera online-plattformar och sociala medier. Jag ser också att det finns ett stort intresse. De är insatta och nyfikna, framförallt kring sin egen integritet online. Det tycker jag är mycket lovande för framtiden. Ofta handlar det om att jag får förklara hur tekniken fungerar för att de sedan själva ska kunna räkna ut hur de ska hantera den. Jag upplever att det kan vara lättare för unga att ta till sig det vi föreläsare säger, dels för att vi förstår tekniken men också för att vi inte är deras föräldrar eller skola. Sedan vet vi hur de kriminella tänker och kan baserat på det ge konkreta svar och råd. 

Några tips för att öka din säkerhet på nätet:

  • Ditt användarnamn och lösenord tillhör bara dig och ingen annan. Dela dem aldrig med någon, inte ens med dina kompisar. 
  • Välj bra lösenord. Gärna 8 tecken eller längre och något som inte går att lista ut om man känner dig. Är det svårt att komma ihåg? Använt en lösenordshanterare.
  • Var försiktig med vilken information du delar online. Använd gärna de funktioner som finns för att begränsa vilka som ser din information.
  • Internet kommer ihåg allt. Dela aldrig känsliga bilder, till exempel nakenbilder eller annat känsligt och privat, även om du litar på mottagaren.
  • Var försiktig innan du träffar någon i verkligenheten som du lärt känna online, de kan vara någon helt annan än de har uppgett sig för. Kolla gärna om det är någon annan som känner den du tänker träffa och ta med dig någon första gången.
  • Uppdatera din telefon, platta eller dator så fort det kommer nya uppdateringar och installera bara saker från Appstore eller Google play store. 

Nu när vi lyft restriktionerna ser jag framemot att fortsätta engagera mig och att besöka skolorna. Det har fungerat väldigt bra med digital undervisning på distans, online-möten är något dagens unga är vana vid, men de fysiska besöken är viktiga.

Om ”Är du säker? #290CyberSecurity”

”Är du säker? #290CyberSecurity” är ett gemensamt initiativ av den ideella organisationen Unga Forskare och IBM samt andra organisationer och företag i teknikbranschen. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) stöttar med uppdragsmedel. Utbildningsmaterialet består av föreläsningar, övningar och diskussionsfrågor. Materialet är speciellt framtaget för mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet och därmed anpassat för elever i olika åldrar och med olika förkunskaper. Läs mer på webbplatsen.

Combitech har flertalet volontärer som registrerat sig som föreläsare. I filmen nedan medverkar två av dem – Pernilla Rönn, chef för Cyber Security, och Johan Thulin, cybersäkerhetsexpert. Filmen är inspelad 2020 när många i samhället arbetade hemifrån på grund av pandemin.

Se filmen genom att klicka i bilden ovan (nytt fönster öppnas).

Om de Globala målen

United Nations Development Programme (UNDP) arbetar i 170 länder för att avskaffa fattigdomen, minska ojämlikheter och främja fredliga och hållbara samhällen. UNDP i Sverige arbetar för att stärka policys och insatser för hållbar utveckling, och med att kommunicera och stötta genomförandet av de Globala målen. UNDP driver globalamålen.se med stöd från Sida. Läs mer om de Globala målen.