Exjobb: VR för maskinstyrning

Studerar du till Civilingenjör med inriktningarna Datateknik eller Informationsteknik eller annan Civilingenjör/Universitetsutbildning med inriktning inom programvaruutveckling och IT infrastruktur, då är detta exjobb lämpligt för dig. Exjobbet passar att utföras av två studenter

I takt med att allt fler system blir uppkopplade så ökar efterfrågan på tekniker för fjärrstyrning av maskiner. Förr behövde en operatör vara fysiskt på plats för att kunna styra en maskin, men idag kan det göras från ett bekvämt kontor (eller rent utav hemifrån). Interaktion via en PC eller surfplatta är mogna tekniker, men de har naturliga begränsningar när det kommer till styrning av maskinerna – ofta har de riktiga systemen helt andra gränssnitt än ett tangentbord eller en skärm.

Din roll som exjobbare

Idealiskt vore om operatören fick samma upplevelse remote som på plats. Vi vill undersöka möjligheten att använda VR för fjärrnärvaro, så att vi kan återge en så autentisk upplevelse som möjligt även remote. Det första steget vore att skapa en simulerad miljö för att testa tekniken och så att operatörer kan tränas. Viktigt för en sådan lösning är att operatörupplevelsen är så fri som möjligt från lagg och latens, så därför är det viktigt att vi kan jämföra olika teknikval för ändamålet.

Några möjliga forskningsområden inom projektet är:

  • Kommunikation: undersök vilken påverkan olika kommunikationsteknologier har.
  • Människa-maskin-interaktion: undersök hur operatörsupplevelsen är för plattformen.
  • Simulering: skapa en simulerad miljö för att testa plattformen.
  • Realtidssystem: undersök olika lösningar for realtidskraven för fjärrnärvaro.

Vi kommer tillhandahålla expertis och resurser för att hjälpa er på vägen, och vi tar gärna emot era förslag på hur vårt förslag kan förbättras för att bli ert projekt. Vi kommer ge er tillgång till eventuell hårdvara (inklusive VR-utrustning) och andra resurser som krävs för att skapa en PoC-implementation, samt naturligtvis en bekväm arbetsplats på vårt kontor i Göteborg.

Vem är du?

Vi söker dig som har intresse och vill lära dig mer om mjukvaruutveckling, simuleringar och distribuerade system. Du studerar Civilingenjör med inriktningen Datateknik eller Informationsteknik eller annan Civilingenjör/Universitetsutbildning med inriktning inom programvaruutveckling och IT infrastruktur.

Kom och gör skillnad

På Combitech ingår vårt kompetensutvecklingsprogram Combitech GROW som en naturlig del i din anställning! Vi ger dig möjlighet att växa i en företagskultur som uppmuntrar till både personlig och professionell utveckling, samtidigt som du arbetar i spännande och givande uppdrag.

Hos oss får du vara med och utveckla teknikområden för att möta kraven på framtidens digitala samhälle. Vi har flera projekt inom digitalisering, autonomi, artificiell intelligens, cyber security och 5G-utveckling. Våra konsulter utvecklar också flygande hjärtstartare, säkerhetssystem på flygplatser  och andra system som gör samhällen trygga!

Vill du veta mer om hur det är att arbeta hos oss? Kolla in våra karriärsidor på vår webb!