Skydd mot informationspåverkan

Ta ett strategiskt helhetsgrepp

Lär dig om hur din verksamhet kan ta ett strategiskt helhetsgrepp när det gäller att skydda sig mot påverkanskampanjer och desinformation. Kursen består av föreläsning och praktiska övningar och utgår från metoder 
och standarder från svenska och europeiska myndigheter och institutioner samt best practice från Combitechs omfattande arbete på området.

Vi börjar med att få en lägesbild om informationspåverkan där vi tittar på händelser och trender inom området. Vi gör en genomgång av vilka definitioner och begrepp som är viktiga i sammanhanget. Vi lär oss om hur vi bedömer, identifiererar och möter en situation.

Under de praktiska övningsmomenten förs diskussioner utifrån ett scenario med fokus på trender, händelser och aktuella påverkansoperationer och desinformation.

Vi tittar på risk- och kriskommunikation för beteendeförändring. Där undersöker vi tillsammans erfarenheter från kriser i närtid, både smygande och akuta. Vi tar stöd i teoretiska grunder och COM-B modellen. Fallgropar och framgångsfaktorer diskuterar vi utifrån verkliga händelser. Kan vi på något sätt ”vaccinera” oss mot vilseledande och felaktig information? 

Genom att titta på motberättelser eller kontranarrativ ska vi se hur vi både proaktivt och reaktivt kan möta exempelvis extremism, konspirationsteorier och informationspåverkan. 

Vi ska även diskutera och analysera psykologiskt försvar. Går det att mäta hur mogen en organisation är på området psykologiskt försvar och skydd mot informationspåverkan? 

Avslutningsvis får du möjlighet att reflektera över dagen och belysa vad du kan jobba vidare med inom din egen organisation. Efter kursen får du anpassat kursmaterial så att du kan repetera och jobba vidare på egen hand för att hjälpa din organisation att skydda sig mot informationspåverkan. 

Målgrupp
Utbildningen riktar sig till dig som har en ledande position på medelstora och stora bolag eller på myndighet. Troligtvis arbetar du som chef eller senior handläggare inom säkerhet, beredskap, kommunikation eller cybersäkerhet. Eller i en roll med behov av förståelse för hur du kan arbeta med strategisk och strukturerad förmågebyggnad idag.

Förkunskaper
Kursen är en grundkurs i skydd mot informationspåverkan. Inga specifika förkunskaper krävs. Mål med kursen. Efter genomgången utbildning har deltagaren fått en ökad kunskap om hur den egna verksamheten kan påverkas av påverkanskampanjer och desinformation. Deltagaren vet också mer om hur man kan skydda sig mot påverkanskampanjer och desinformation och hur verksamheten kan ta ett strategiskt helhetsgrepp för att skydda sig. 

Kurslängd: 1 dag

Kursansvarig: Kajsa Helmbring

Språk: Svenska

Kurskategori
Krisberedskap, krishantering, totalförsvar, civilt försvar och säkerhetsskydd

Kursinnehåll
- Lägesbild informationspåverkan
- Praktiska övningsmoment 
- Risk- och kriskommunikation för beteendeförändring
- Psykologiskt försvar – en mognadsmodell